Personligheter och stjärnförare – Artikelserie om Fiat 131 Abarth del 2

Cesare Fiorio var en stark profil inom Fiat och Lancias organisationer, Cesare Fiorio drev bolagets motorsport verksamhet under 2O år innan Lancias ägare Fiat befordrade honom till högre position inom företaget. Det råder ingen tvekan om att Fiorio, tillsammans med sin ”favorit- son”, och den ledande föraren Sandro Munan, var de två stora personligheterna som vände Stratos från att vara en ”bra idé ” till att bli en av de största inom rally. Och det var Fiorio och hans kompanjon, Daniele Audetto, som ansvarade för satsningen på Fiat 131 Abarth, och det är mycket deras förtjänst att Fiat 131 Abarth blev en sådan succé. Endast Fiorio, tillsammans med sin far (som då var Lancia pr-chef på 70-talet) och Audetto, kunde ha övertalat Fiat att spendera så mycket pengar och resurser på Rallysport.

Ursprungligen hade Fiorios familj ett garveri vars verksamhet var i Turin, men Cesare far Sandro bröt familjetraditionen genom att ta anställning hos Lancia. Cesare karriär började med studier i statsvetenskap, och samtidigt höll han på med racing och rally, han tillbringade även tid i den italienska flottan, och började senare som Lancia återförsäljare, han var också med och startade HF Squadra Corse.

1965 blev HF Squadra Corse de facto Lancias fabriksteam, och från den tiden ägnade Cesare Fiorio allt sitt engagemang åt att promota och stärka teamet. Först med Flavia Coupé som tävlingsbil, därefter med Fulvia Coupén, och sedan Fulvia 16OOHF.

Fiorio eskade fram mer pengar och satsade på inhyrda superstjärnor som chaufförer i teamet, dessa insatser vände Lancia till en formidabel aktör inom rally.

1981 var Lancia modell 037 tänkt som Lancias första Grupp B bil och i och med det befodrades Fiorio ännu en gång, och efter att Fiat tog över Alfa Romeo 1986 tilldelades han ansvaret för Alfa Romeos tävlingsportfölj. Han skulle senare bli sportchef för Ferrari 1989, en tjänst han hade fram till 1991 då han blev enledigerad, Fiorio flyttade sedan runt i olika befattningar inom olika F1-team.

Cesare Fiorio har satt stor prägel i motorsportvärlden och han var en av dem som drev upp både Fiat och Lancias rally/motorsport verksamheter till stora framgångar på 60,70 0ch 1980 talet.